Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. szeptemberi programunkról.

Az

Érdi Kern Péter Kaktuszkör (ÉKPK)

2012. évi első őszi eseménye

 

   A kaktuszok és az emberek nyári pihenője után folytatódnak a kaktuszgyűjtők helyi csoportjaiban – így az érdiben is – az éves előadássorozatok.

   Az (ÉKPK) évente 9 előadást és egy évzáró összejövetelt tervez és valósít meg. Az előadásokat rendszerint a helyi csoport tagjai tartják, de ha tehetjük, és vállalják, örömmel hívunk meg külső előadókat is.

Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy megköszönjük a publikum előtt az eddigi előadóknak lelkiismeretes, odaadó és áldozatkész munkájukat. Gondoljunk csak a gépkocsival megtett útra, vagy amiből a legkevesebb van, az időre. Köszönjük!

dsc05140.jpgAz őszi évad első csoportfoglalkozása is külső előadóval, Füleki József Mammillaria szakértővel indult, méghozzá egy nagyon ígéretes, és meglehetősen terjedelmes témájú anyagának ismertetésével. Füleki József kaktuszgyűjtő társunkat nem kell bemutatnunk, hiszen majd’ minden egyesületi tag ismeri személyesen vagy hírből. Annyit azért kiemelünk, hogy az első országos egyesület, az 1971. április 3-án alakult Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének (továbbiakban MKOE) alapító tagja! Közel 50 éve gyűjti a kaktuszokat, és azon kevés kaktuszgyűjtők közé tartozik, akik ún. szakgyűjteménnyel rendelkeznek. A Mammillaria nemzetségben előforduló szinte teljes taxon spektrum megtalálható a gyűjteményében, amely ismereteink szerint időegyeztetéssel látogatható is! Hosszabb ideje tervezte Jokhel Csaba az ÉKPK vezetője, hogy az egyik körfoglalkozás keretén belül felkéri előadónak. Ez az időpont – amikorra vállalni is tudta – 2012. szeptember 13-ra esett. Az előadás címe:   

 

Hogyan határozhatjuk meg a Mammillaria-nkat.

Tudjuk, hogy a teljes kaktuszcsaládban (Cactaceae) a legtöbb fajjal a Mammillaria nemzetség rendelkezik. A 2006-ban megjelent The New Cactus lexikon szerint 232 taxon (163 faj és 69 alfaj) található itt, míg sorban a második Echinopsis nemzetségben csak 101 (77+24). Változatokról és formákról (ezek nem botanikai kategóriák) itt nincs is szó, amelyek a fenti számokat legalább még megdupláznák.

Ebből is látszik, mennyi idő és mekkora elhivatottság (az anyagi áldozatról nem is beszélve) szükséges e nemzetségből álló szakgyűjtemény létrehozásához. Ennyi idő alatt rengeteg tartási probléma adódik és ennek a megoldására sokszor a gyűjtő saját maga jön rá. Ha ezeket a tapasztalatokat továbbadjuk egymásnak, nem kell minden gyűjtőnek mindent elölről kezdenie, és a honi kaktuszkultúrát is gyarapítjuk vele. Ennek szellemében valósulhatott meg ez az igazán tartalmas és színvonalas előadás.

Füleki József diavetítéssel egybekötött előadása aprólékosan részletes volt, ennek ellenére maradtak bennünk kételyek, nem is kevés, de ez nem az ő rovására írható, hanem a Mammillariak-éra. A Mammillaria-kat főleg kezdőknek, de még haladóknak sem lesz könnyű feladat beazonosítani, viszont sok hasznos egyéb ismeretre is szert tettünk. Az előadás során (nem jegyzőkönyvi hitelességgel) a Mammillaria-k élőhelyéről és klímaviszonyairól is kaptunk egy gyors, de az előadási téma megértéséhez szükséges áttekintő képet. Ekkora számú nemzetség nyilván nagy területen terjedt el, és a földrajzilag közeli fajok közötti átmenet miatt nehéz a beazonosításuk. A nagy fajszámú nemzetségeket a leíró vagy rendszerező szakemberek külső jegyek alapján – melybe a magok is beletartoznak – a beazonosítást és az elhelyezést megkönnyítendő csoportokba foglalják. A Mammillaria-k esetében jelenleg 21 ilyen alapon elkülönített fő csoportról beszélhetünk. A kaktuszunkat a habitusa alapján, ha biztosan be tudjuk sorolni valamelyik csoportba (alnemzetség, szekció, fajcsoport stb.), akkor könnyebbé válik a dolgunk, és a virág, majd a termés valamint a mag tulajdonságának segítségével meghatározhatjuk a pontos taxont. Nyilván némi tapasztalat és szakirodalmi ismeret, esetleg képes lexikon is szükséges ezen túl. A színes felvétellel illusztrált előadás során az előadó megismertetett a jellemző jegyekkel, amely alapján egyre szűkülhet a lehetséges fajok köre, míg végül jó eséllyel beazonosíthatjuk a kaktuszunkat. dsc05178.jpg

A vetítés asszisztensi szerepkörét Lukoczki Zoltán vállalta magára, akinek ezt külön köszönjük, hiszen Székesfehérvárról érkezett hozzánk Érdre. Jokhel Csaba a hitelesség és a gyakorlás kedvéért még egy tálca névtábla nélküli magoncot és néhány idősebb növényt is hozott. A vizsgánk ugyan elsőre a helyszínen nem a legjobban sikerült, de a „Puding próbája az evés”, no meg „A jó pap is holtáig tanul” alapon gazdagodtunk kaktuszos élményekben és ismeretekben egyaránt. Az már az előadás végére bizonyossá vált, hogy van még mit tanulnunk. Az előadást mintegy húsz körtag hallgatta meg. Kár, hogy valami miatt az érdeklődők létszáma nem volt arányban a Mammillaria fajok számával, amelyek közismerten a kaktuszcsalád legnépszerűbb fajai. Néhány taxon közülük rendkívül ritka egzotikumával esztétikailag bármelyik növénnyel felveszi a (szépség)versenyt – sikerrel.

Az előadás közben az előadóról és a résztvevőkről felvételek is készültek, melyekből egy kis ízelítőt is mellékelünk. A felvételeket Kiss Ármin készítette.

A végig érdekfeszítő előadás után mindnyájan megköszöntük Füleki József megszívlelendő szavait, de ezúton is köszönjük.

 

2012. szeptember 26.

Kiss Csaba

Érd, Koronafürt 06.

obregonia@freemail.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kiss Csaba.Első őszi esemény.

(Libnárné H.I lona., 2012.10.03 21:30)

2012 első őszi eseményéhez.
Gratulálok Csaba .Nagyon jól tetted,hogy ismertetted a füleki Józsi által leadott rendkívül jó előadást,amiből nagyon sokan tanulhattunk. Bízom benne,hogy a következő előadás is hasonló élménybe részesít minket.
Köszönöm.