Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ízelítő a 98-as dísznövény

kiállításról

 

 

  Már két hete folyamatosan esett az eső, az idő borús volt,  mindenki fázott és már melegre vágytunk. Persze lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik pont a másik véglet lesz igaz.

Ebben a hangulatban kezdődött meg a Dísznövény 98 Kertészeti Szakkiállítás, mely április   17-től 19 -ig tartott a Kertészeti Egyetemen.

Az ember azt gondolná ki fog ilyen időben kimozdulni? Hát láss Uram csodát - rengetegen voltak és ez nem olyan barokkos túlzás. Mindegy volt, hogy délelőtt van vagy délután.
A Kertészeti Egyetem Ménesi úti bejáratától indultam el, ahol a szárazvirág kötészet remekeit, fiatal lányok és fiuk árulták. Nagyon ötletesen egy kis zugban mindenki sajátkezűleg készíthetett magának hasonló alkotásokat s mindezért a ,,becsületkasszába,, annyit tett, amennyit gondolt.

 A folyósokon átvergődve, ahol a cserepes p4010072.jpgvirágok és különlegességek arzenálját szemlélhettem meg, egyszercsak elém tárult egy trópusi növényekből berendezett sarok. Békésen álltam ott és próbáltam a növényeket beazonosítani - éreztem a párát, a fülledtséget - elgondolkoztam.

 Alig ocsúdtam fel és már bent voltam a keleti művészet türelemmel átitatott bonanza termében. Mindenki áhítattal szemlélte a kiállított növényeket. Bármelyiket elfogadtam volna. A terem végén állt egy középkorú férfi és fáradhatatlanul válaszolt a feléje intézett kérdésekre. Tőle tudtam meg, hogy már az édesapja is ezzel foglalkozott. És egy fa annyi éves, ki mennyinek látja - sok bölcsesség van ebben.

 Hosszú folyóson mentem tovább és egy teljesen más világ tárult elém. Ízléses nyakláncok, karkötők, kitűzők különböző természetes anyagokból, finom megmunkálással elkészítve. Ezt követték a marokkövek féldrágakövek szemet gyönyörködtető sokasága.

Egyszercsak ismerős illat csapta meg az orromat, a levegőbe szagoltam és már tudtam, hogy ez az a csábítás aminek nem tudok ellentállni. Szárazvirágok, termések jellegzetes aromáját éreztem. A szín és forma gazdagsága megihlette a nőket és csokorszám vásárolták a szárazvirágokat. Csak megjegyezni kívánom az áruk elég méltányos volt.

Az Egyetem dísztermében tartották a különböző előadásokat, többek között a kaktuszgyűjtők soros közgyűlését és vezetőség választását. Diszitéstént vágott virágokból különböző kompozíciókat  csodálhatott meg a látogató, a szín és a forma gazdagságával ötvözve.

A szabadban ősi ételt főztek hagyományos módon - miközben az eső csak esett, esett. Láttam szép nemezeléssel készített papucsokat, próbáltam szőrből készült jurta alakú sapkákat.

Utam tovább folytatva eljutottam a sátor alatt korongozó fazekasmesterhez A tömb alakú agyag ahogy a korongra került, életre kelt, a fazekasmester ujjai között és szebbnél szebb agyagtálak, kaspók, vázák láttak napvilágot.

p9260015-.jpgÉs végre elém tárult a kaktuszt árulók utcája, mert ez a sor olyan hosszú volt. Volt itt mit nézegetni! A magonc növényektől a télálló kaktuszokig bőségesen volt mit látni. Kevesen tudták megállni, hogy ne vásároljanak a ,, bőség zavara vetette ki hálóját minden halandóra ,,. Miközben így nézegettem a kaktuszokat ismerős arcokat fedeztem fel, sőt újabb ismeretségekre is szert tettem. De a java még hátra volt! Egy sátor alatt a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének tagjai állítottak ki különböző kaktuszokat. Volt aki egyfajtát állított ki, volt aki több fajtával vett részt. Mindenki igyekezett a legszebb vagy legérdekesebb növényével részt venni, ezzel is emelve a kiállítás színvonalát.

Célként tűzték ki, hogy egy olyan bemutatott reprezentálnak amely felkelti a látogatók érdeklődését. - úgy érzem ez a szándék maximálisan teljesült.

Ízelítőként a bemutatott növényekből:

   Druzsin család: virágzó mammilláriákat állított ki

   Firer Kelemen: különlegességeivel vett részt

  Libnár Antal: többféle növénye közül a virágzó echinocereust és a mammilláriáit emelném ki.

   Libnárné Herczeg Ilona: sziklakaktusza, euphorbia, cereus aethiops, opuntia krisztátáit csodáltam meg.

    Rendes István: sziklakerti és egyéb növényekkel képviseltette magát

 

Az igazsághoz tartozik, hogy a kiállításra Libnárné Herczeg Ilona invitálására mentem el, amit ezúton  köszönök  Neki.

És végezetül, a kiállítás csodálatosan szép volt, a kiállítóknak csak gratulálni tudok!

 

.                                                          Tisztelettel

                                  

                                               Farkasné Kovács M. Rebeka

 

 

Érd, 1998. 05. 20

erdikaktusz@gmail.com

obregonia@freemail.hu       Kiss Csaba

adsl783520@t-online.hu     Jokhel Csaba

A fenti képek csak illusztrációk, nem kapcsolódnak a cikkhez!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.