Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barna János: Kaktuszkedvelők kézikönyve

 

       A kaktuszok és egyéb pozsgásnövények gondozásáról jelent meg 2010 decemberében ez a praktikus kis könyv, melynek szerzője Barna János gyűjtőtársunk.

Igen, a ”Kaktuszkedvelők kézikönyve” - praktikus, mert egy nagy tapasztalat kis terjedelemben, alacsony áron, könnyen kezelhető módon és közérthető megfogalmazásban kerül a pozsgásokat kedvelő és babusgató Olvasó kezébe.

barna-j.kkkk.jpg       Kijelenthető, hogy nem a könyvespolcon a helye, hanem a kaktuszok között, akár kint az üvegház egyik szabad szegletében. Ez a könyv mindig kéznél legyen! Főleg a kezdő pozsgáskedvelők, de a tapasztaltabbak is kerülhetnek tanácstalan helyzetbe, amikor ez a kisokos segíthet.

      Egyet lapozunk és máris olvasható, hogy mit is találunk, illetve mit és hol keressünk a könyvben. Egyetlen oldalon a főbb pontokban és az alpontokban azonnal a keresett témához jutunk. Fellapozva - csak néhány perc olvasás után - azonnal tudni fogjuk, hogy mit tegyünk a problémás növényünkkel. Mielőtt a gyakorlatban is használnánk e gondosan felépített kis kézikönyvet (KKKK), a jeges-havas, zimankós téli esték egyikén alaposan tanulmányozzuk át. Már ekkor a homlokunkra csaphatunk, miközben hangosan megszólalunk: „Hát ezért nem sikerült nekem eddig!”

     A legtöbb növénybarát szeretne többet tudni növényeiről, és nem elégszik meg annyival, hogy kaktusz vagy kövirózsa. Megismerhetjük élettani sajátosságaikat, más növényektől való különbözőségeiket. Megtudhatjuk fejlődésük, szaporodásuk, életciklusuk rejtelmeit, azok kényszerű, de természetes kialakulását. A kézikönyv elkalauzolja az olvasót a valós élőhelyükre, különleges életkörülményeiket ecseteli, miáltal érthetővé válik a kultúrában történő gondozásuk sokféleségének miértje. Talán sokan választ kapnak a legismeretlenebb tartási praktikákra is, gondolunk itt a nemzetségenkénti „legjobb” táptalajra, a téli-nyári elhelyezésre. A sarjról vagy épp a magról történő sikeres szaporítás bizonytalan mezsgyéin is útba igazít, sőt, az oltás rejtelmeit, gyakorlati módszereit is elénk tárja. Szóba kerül a növények tápoldatozása vagy megvédése a kártevőktől és a betegségektől, valamint az átültetés körüli dilemma megoldása, mely még az optimális tartóedényekre is kitér. Több oldalon tanácsokat kapunk a pozsgásnövények lehetőségeink szerinti legjobb elhelyezésről is, ami sokszor tapasztalat nélkül nem is olyan egyszerű. Sőt, segít a növények kiválasztásában a rendelkezésre álló helyek figyelembevételével.

      A növényeink viszonylag részletesebb megismeréséhez a kaktuszok és az egyéb pozsgásnövények nemzetségét a legjellemzőbb tulajdonságaikon keresztül úgy mutatja be, hogy legalább ilyen szinten meg tudjuk őket különböztetni, ami a gondozásukat jelentősen megkönnyíti. Talán csak annyi gyakorlati észrevétel kívánkozik a könyvismertetőbe, hogy - akár a nemzetségek bemutatása esetén -, a gondozási részben is külön lehetett volna kezelni a kaktuszokat és pozsgásokat. A növénynemzetségek bemutatása külön érték, mely megközelítőleg a könyv terjedelmének a felét teszi ki.

       A KKKK-t „Név- és tárgymutató” zárja, mely alapján a szóba került növények és a fontosabb és ismertebb szakkifejezések visszakereshetők.

 

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete gondozásában megjelent, 128 oldal terjedelmű kiadványban 234 kiváló minőségű színes fotó és 15 grafika segíti az Olvasó ismeretszerzését. A könyv mérete 160x235x8 mm, 330 gr súlyú, ragasztott, félkemény, színes, matt borítású.

Egy példány ára MKOE-tagok részére 990 HUF, nem tagoknak 1500 HUF.

Az MKOE megbízásából terjeszti: Rigerszki Zoltán email: zoltanrigerszki@hotmail.com

 

ISBN: 978-963-06-66745-6

 

Kiss Csaba

Érd, Koronafürt u. 6.