Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                   

                  Kaktuszvilág Érd-Parkvárosban

 

A 3. Érd-parkvárosi kaktusz- és más kultúrnövény-kiállítás és vásár nyitotta meg a kapuit május 19-20-án a Bajcsy-Zsilinszky út 206. sz. alatti Parkvárosi Közösségi Házban, annak Kertbarát Köre és Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete közös rendezésében. Az idei második kiállítás a márciusi évadnyitó gyors ráadása volt az akkori sikerre való tekintettel.

 

Érd a kaktuszkiállítások tekintetében újoncnak számít, mivel 2006 előtt itt nem volt hagyománya a pozsgásbemutatóknak. A kezdeményezőknek éppen ezért minden nehézséggel számolniuk és a tartós sikerekért áldozniuk kell, de reméljük, hogy "a lassú víz partot mos". Noha Érd az MKOE székhelye, ennek ellenére a kaktusz- és pozsgásnövény-vásárok még nem honosodtak meg. E cél érdekében a központi és a parkvárosi művelődési házzal összefogtunk és a helyi Érd-TV, Junior rádió és újságok ismertetőivel és reklámokkal próbáljuk Érd és vonzáskörzetének növénybarát polgárait megszólítani. A Duna jobb partján fekvő, a fővárossal közvetlen szomszédos Érd, Pest-megye legnagyobb települése (Budapest után) kb. 60.000 lakossal, és ha a környező, határos településeket - Délnyugat-Buda, Diósd, Martonvásár, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint - is figyelembe vesszük, akkor tö bb mint 100.000 lakosnak lenne lehetősége itt is ismerkedni a pozsgásnövényekkel.

 

Kép A nyárias időjárás, a jó megközelíthetőség (6-os, 7-es, M7-es út), árnyas környezet, kultúrált parkolási lehetőség, tágas kiállító terem komfortos mellékhelységekkel mind-mind a kiállítók és a látogatok kellemes közérzetét szolgálták. Külön kedvezmény, hogy a helységért a kiállítóknak nem kellett bérleti díjat fizetni és az érdeklődők is belépődíj nélkül tekinthették, illetve vásárolhatták meg a szebbnél szebb növényeket. Most - a kiállítás mindkét napján - a természet külön kegyben részesítette a látogatókat, hihetetlen mértékű virágözönnel borították be a pusztán töviseiktől is csodaszép, zöld növények testük nagy részét. Nem mindennapi látvány, mikor a virágok röpke, néhány órás vagy legfeljebb pár napos életében gyönyörködhetünk. Persze a bemutatóra szánt éltes növények (AgaveEcheveriaEchinopsisFerocactus,GymnocalyciumMammillariaThelocactus, stb.) általában nem eladók, de kisebb-nagyobb testvéreik új gazdára találhatnak, és gondos ápolás mellett előbb-utóbb ugyanolyan féltett kincsekké válnak, vagyis a figyelmes gyűjtőnél a türelem kaktuszvirágot terem. A vásárlás mellett szakszerű nevelési útmutatót is kapott minden kedves igénylő. A szervezők úgy ítélték meg, hogy a kiállítást talán többen látogatták, mint a korábbit, vagyis nem voltak elégedetlenek. A két hétvégi nap közül inkább a szombati nap tűnt élénkebbnek, lehet, hogy erre érdemes odafigyelni a szervezőknek. A vendégkönyvi bejegyzések a kellemes májusi élményt és természetesen a kiállítókat dicsérik. Köszönet illet minden egyes segítőt, aki a siker kovácsa volt.

 

A kiállítók: LÉVAI Margit Rebeka, a MINDA-testvérek: József és Zoltán, SZABADOS Attila, SZEIFERT Gábor, valamint ÁCS Kata a Kertbarát Kör, és LIBNÁRNÉ HERCZEG Ilona az MKOE részéről egyben a kiállítás társszervezői is voltak. Biztatóul elmondható minden érintettnek, hogy érdemes hagyományt teremteni és ápolni!

 

A fotókat KISS Ármin készítette.

 

KISS Csaba
2030 Érd, Koronafürt u. 6.

erdikaktusz@gmail.com

obregonia@freemail.hu       Kiss Csaba

adsl783520@t-online.hu     Jokhel Csaba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.