Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

        Évadzáró pozsgásélet a Füvészkertben

 

Évadzáró kaktuszkiállítást rendezett az MKOE Budapesten, a Füvészkertben. A "Kern Péter emlékkiállítás"Kép a 4 évvel ezelőtt elhunyt első Elnök tevékenységének és tiszteletének állított emléket.

 

  Az idei teleltetés előtti utolsó, háromnapos és egyben a 4. budapesti kiállítást, a szeptember elejéhez képest, sajnos zord időjárás előzte meg. A sokéves átlag alapján legkevésbé csapadékos hónap jól kitett magáért. A természet pont most, közvetlenül a kiállítás előtti napokon igyekezett pótolni a hőrekordos kánikulában elmulasztott bőséges csapadékáldást, széllel bélelt, mirelit portékaként - meglehetősen hidegen körítve. A kiállítókat és az előkészítésben részt vállalókat semmilyen mostoha körülmény sem téríthette el elhatározott szándékuktól. Díszítettek, csinosítottak, szépítettek, kaktuszkülönlegességekkel és egyéb pozsgáscsodákkal, élethű növényképekkel, dekorációs kellékekkel tették látványossá a kiállítói emelvényt. Nem voltak egyedül a jó idő után fohászkodó kiállítók, mivel a különböző információforrásokból kiderült, hogy a leendő látogatók közül mindenki nagyjából imígyen reménykedett: "Remélem az idő kivirul mire kezdődik, mert nem szeretnék bőrig ázni." (Azaz: "Ha törik, ha szakad, akkor is elmegyek!") Nemhiába. Ahogy ilyen esemény tiszteletére és ilyenkor - Kép szeptemberben - illik, az idő megemberelte magát. A hálás közönség jött, nézelődött, érdeklődött, vásárolt, és szebbnél szebb növényritkaságokat látott, de nemcsak a "díszemelvényen", hanem a standokon is. Egyre több, nagyobb és ritkább növények kerülnek a kínálatba és nem utolsó sorban, tisztességes áron. Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy pl. Astrophytum caput-medusae, Mammillaria luethyi, Obregonia denegrii, hatalmas Ferocactus példányok vagy Disco- és Melocactus ritkaságok cseréljenek gazdát.

 

  A kiállítók erőfeszítéseit hagyományosan mindenKép évben egy pártatlan szakzsűri értékeli. A zsűri - DÓSA Béla, JANAKIDISZ Demeter, LIBNÁR Antal - véleménye alapján 2007-ben az Anisits-vándorserleget - melyet MOHÁCSINÉ SZABÓ Krisztina az MKOE főtitkára adott át - KÓSIK Péter, bükkzsérci kaktuszgyűjtő érdemelte ki Matucana kaktuszgyűjteményének bemutatásával.

 

  A "Kern Péter emlékkiállítás" kapcsán a kiállítók - AGÓCS György, BALOGH-család, BODRI Károly, CSÁKÁNYOVSZKY József, ELHART Zsolt, FIERER-házaspár, HALMI László, KÓSIK Péter, dr. HORVÁTH Sándor, KOVÁCS Zoltán, LIBNÁRNÉ HERCZEG Ilona, MÉSZÁROS Tibor, MOHÁCSI Gábor, PAPP Istvánék, SZABADOS Attila, SZEIFERT Gábor, SZIGETVÁRI István, SZUPP Géza, UJRÉTI Miklós (aki még az ügyeletben is sokat segített) mellett külön ki kell emelni a szervezésben, kivitelezésben elévülhetetlen érdemeket szerzett LIBNÁRNÉ HERCZEG Ilonát, az MKOE gazdasági felelősét.

 

  Egy ilyen pozsgásseregszemle, mint ez az évadzáró kaktuszkiállítás és -vásár mindig alkalmas arra, hogy kaktuszkedvelők, -termesztők, -gyűjtők közelebb kerüljenek egymáshoz, de még a mindenre fogékony főleg fiatal kíváncsiskodók is, akikből talán a reménybeli pozsgáselkötelezettek lesznek. Úgy legyen!

 

  KISS Csaba
2030 Érd, Koronafürt u. 6

erdikaktusz@gmail.com

obregonia@freemail.hu       Kiss Csaba

adsl783520@t-online.hu     Jokhel Csaba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.