Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A 2012. 12. 08-án megtartott vezetőségi ülésen egy írásos előterjesztés alapján megvitattuk a "Közlemények" jelen helyzetét. A vitaindító írást tettük most mindenki számára elérhetővé. Ha valamilyen véleménye, észrevétele van, azt a lenti hozzászólásnál megteheti.

Kiss Csaba

Közlemények”

A „Közlemények” sorsa az utóbbi néhány évet figyelembe véve, enyhén szólva is egyre mostohább. Meg kell jegyeznem azonban, hogy eddigi gondozója, Lukoczki Zoltán erről nem tehet, sőt, sokat tett érte, hogy egyáltalán megjelenhessen, ezért sok köszönettel tartozunk neki. Közömbösség kísérte a munkáját elsősorban azok részéről, akik érdekes cikkekkel, közérdekű információkkal támogathatták volna. Aggódva figyelem, hogy a korábbi évenkénti 4-6 megjelenés ma már 1-2-re zsugorodott, és azt is hallani lehet, hogy meg is szűnik. A megszűnése (megszűntetése) nagy hiba lenne, hacsak nem pótoljuk valami más formában. A Kaktusz-Világ ebből a szempontból nem jöhet szóba, mivel előfizetéses módon kapják meg a megrendelők, nem beszélve arról, hogy a kb. 400 fős MKOE tagságnak sajnálatosan csak mintegy fele tart rá igényt. Más lenne a helyzet, ha minden tagunk előfizetné. Ezt nem lehet kötelezővé tenni és az sem lehetséges, hogy csak az legyen tag, aki előfizeti. Ezért más megoldást kell keresni és találni, hogy a „Közlemények” vagy az abba szánt cikkek, érdekességek, fotók, hírek, információk és egyéb közlendők eljussanak a tagsághoz, akik e térítésmentes szolgáltatás nélkül szinte minden kötődésüket elveszítik az Egyesülettel, mivel 2012-től már tagsági igazolványuk sincsen.

Arra a következtetésre jutottam, hogy a jelenlegi „Közlemények” – mint az MKOE tájékoztatási kiadványa – megreformálása elodázhatatlan. A megújuláshoz az MKOE vezetése és a tagság részére e kiadványban az alábbi javaslatokat teszem:

A nyomdatechnika olyan szintjére jutottunk el, hogy egy közérdekű tájékoztatónak, mint amilyen a „Közlemények” is színes formában, kiváló minőségben kell megjelennie. Ma egy fekete-fehér puha papír, 2-4 oldalas terjedelmű megjelenés korszerűtlen, nem készteti az olvasót beletekintésre, hát még megőrzésre. Sok tag saját véleménye szerint bele sem néz! Elképesztő!

2.       A terjedelemnek legalább l6-20 oldalnak kell lennie, melyben nem kitöltő, hanem hasznos cikkek, fontos hírek, információk, kaktuszos történetek, érdekességek esetleg színes fotók jelennek meg, ezzel is késztetve a tagokat az elolvasásra és a megőrzésre.

3.       Tagsági igazolványként kell funkcionálnia önmagában vagy akár egy névkártya jellegű, szépen kivitelezett keretes részben. Űrlapszerűen kitöltendő információs blokkot kell létrehozni, esetleg kivágható formában, amely az alábbiakat tartalmazza:

Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete

Tagsági kártya (kivágva) vagy adatlap (újságban hagyva)

Tag neve:

Címe:

Tagság kezdete:

Helyi csoporttag       igen …..  nem ……

Kaktusz-Világ előfizető   igen…. Nem…..

(Esetleg még valami fontosabb adat)

4.       A kiadvány jelenlegi nevét meg kell változtatni, ezzel is jelezve a gyökeres megújulás szándékát mind kinézetben, mind tartalomban egyaránt. A „Közlemények” bármennyire is patinás, túl hivatalos, nem megnyerő, valahogy nem fejez ki önmagában semmi kaktuszokkal kapcsolatos kötődést, elavult, jellegtelenné vált, kiüresedett. A fejlődés ezen a téren sem állhat meg!

Javaslataim közül néhány szóba jöhető cím:

Kaktusz-Hírmondó

Kaktusz-Élet

Kaktusz-Virág

Kaktusz-Termés

Egyesületi Hírek

Egyesületi Krónika

Egyesületi Tájékoztató

Kaktuszok és Gyűjtők

Virág és Tövis

MKOE INFÓ

5.       Új, szemre tetszetős címlapot kell tervezni és megvalósítani, amely megkapó és látványos, a Kaktusz-Világhoz hasonló, leginkább a minőségében is, feltűntetve rajta: évfolyam, web-cím, egyesület, logó és természetesen a cím. A címlapnak, illetve a borítónak korszerűnek,  kemény, matt mélynyomó lapnak kell lennie (lásd K-V). Megjegyzem, hogy a tervezési munkákkal most foglalkozik Kiss Ármin, rövidesen az Elnökséget megkeresi vele.

6.       A megjelenés tartalmát évi/2 lap mennyiségre kell redukálni, így nem lesz drágább, kellő mennyiségű cikk készülhet, az összes határidős információt előre tisztázni kell. (Meg kell tervezni!). A csoporttitkárokat ösztönözni kellene, hogy vállalkozzanak évi 1-2 cikk (2-3 oldal) megírására (kiállítás, előadás vagy más), mivel ezt a csoportjuk érdeke meg is kívánja tőlük. Mindegyik csoport szívesen olvasna a másik hasznos tevékenységéről. A „Hírmondó” elkészítéséről, megtöltéséről, időben történő megjelenéséről mindig a főtitkárnak (vagy az általa felkért személynek) kell személyesen felelnie. A főtitkárnak minden érintett legyen köteles minden érdemleges történésről értesítést, cikket, fotót stb. küldeni. A főtitkár csak megszerkeszti a „Hírmondó”-t, de nem ő tölti meg az információkkal. A főtitkár egyetlen kötelező feladata lenne az elnökségi, illetve a közgyűlési jegyzőkönyv közzététele. A hírlapot borító 4 oldalt – címlap, hátlap, 2 belső – színes anyaggal kell értékessé és érdekessé tenni. A belső oldalak lehetnek fekete-fehérek, de költségtől függően színesek (80-100 gr-os mélynyomó papír) is. A 3. oldalon lenne az Impresszum és a Tartalomjegyzék (de ez 2 oldalt is igénybe vehet). Az olvasót minden számban szólítsa meg a főtitkár (megbízottja), aki egyben a lap (fő)szerkesztője is lenne (választott munkatársakkal). Állandó hasábokon szerepelnének a programok (központi, csoport) pl. hátul a belső borító előtti lap(ok)on. Minden fontos információt közre kell adni:

Magakció

1% adó

Állandó kiállítások

Közgyűlés időpontja

Vezetőségi ülések időpontja

Jegyzőkönyvek

Csoportok és vezetőik címe, elérhetősége

Kiadványok állandó reklámozása

Honlap(ok) figyelésének és cikkel való ellátásának ajánlása

A K-V-ba nem illő vagy onnan kimaradó, de sokak érdeklődésére számottartó cikkek stb.

A „Hírmondó-val párhuzamosan a honlapon is szerepeltetni kell a kiadványt, aktualizálva az esetleges újabb információkkal, amelyek, ha nem avulnak el, a következő újságban szerepeljenek.

Ez csak egy vélemény, de javaslom a Tagságnak és az illetékes Vezetésnek is hasznosításra, vagy legalább megfontolásra. A 2013-as évet már a megújult „Kaktusz-hírmondó”-val indíthatnánk.

Kiss Csaba K-V szerkesztő

Érd, Koronafürt u. 6.