Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Acanthocereus

2012.02.20

ACANTHOCEREUS (Engelmann ex Berger) Britton & Rose 1909

 

 

Család: Cactaceae

 

Első leírás

Acanthocereus (Engelmann ex Berger) Britton & Rose 1909/CUSNH 12: 432; 1920/CBR 2: 121.

Basionym: Cereus subsect. Acanthocereus Berger 1905/RMBG 16: 77.

 

Szinonimák

Monvillea Britton & Rose 1920

 

Etimológia

Az Acanthocereus nemzetségnév összetett szó, előtagja az ógörög acantha, jelentése: tövis, utótagja a latin cereus, jelentése: kandeláber, gyertya, gyertyatartó, ami az alakjára utal. A nemzetségnév jelentése: tövisoszlopkaktusz.

História

A nemzetségnevet először 1905-ben Berger alkalmazta az akkori Cereus nemzetség egyik alszekciójára. Több fajt (6) is ide soroltak, de a későbbiekben vagy más nemzetségekbe kerültek vagy az egyetlen érvényes faj szinonimái lettek.

 

Habitus

A több méter magasra növő fajok szára bokrosodó vagy ívesen szétterülő, gyakran tőben sűrűn elágazó. A szár legalsó része esetenként részekre osztott, de nem mindig, néha a csúcs közelében is gyökeres. A bordák száma (2-)3-5(-7), keskeny, egyenesen lefutó. Virága hosszú, tölcsér alakú, 12-25 × kb. 6-12 cm, éjjel nyíló (illatos?) és fehér, a virágcső pikkelyes és könnyen leváló tövisekkel fedett. A virágareola nemezes, rövid merev tövisekkel. Termése tipikusan gömbölyű vagy tojásdad alakú, 3,5-6 cm, vörös, pikkelyes és szintén könnyen leváló tövises, éretten felrepedő. A gyümölcshús (pulpa) vörös. A magok lapított oválisak, különösen nagyok (4,4-4,8 × 2,8-3,6 mm), fekete-barna, csillogó, a szegélyek enyhén gerincesek, a maghéj dudoros, enyhén domborúak (konvex), mikro-dudorok nincsenek jelen vagy enyhén barázdáltak. A köldök közepes méretű, ferde, bemélyedő.

 

A nemzetséghez jelenleg az alábbi taxon - faj és alfaj - tartozik:

Monotipikus nemzetség, az egyetlen faj az Acanthocereus tetragonus.

Élőhely, elterjedési terület

Belize, Costa Rica, Guatemala, Holland Antillák, Honduras, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Nicaragua, Panama, Salvador, Trinidad és Tobago, USA, Venezuela

 

Gondozás

(Később kerül kidolgozásra.)

 

Érdekességek

1.      A nemzetség jelenleg csak a típusfajra korlátozódik. A. tetragonus - ami széles körben elterjedt az észak-amerikai trópusi, főként parti régióban - karakterességét a viszonylag hosszú és merev vacok adja. Kedvelt beporzói a denevérek (chiropterophyly).

 

2.      Főleg Amerika szigetállamaiban található az elterjedési területe, de a kontinens trópusi helyein is előfordul.

 

Angol fordítás: Varga Zoltán

Írta: Kiss Csaba

2012. február 19-20.