Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Blossfeldia

2011.10.09

 

Első leírása
Blossfeldia Werdermann 1937/Kakteenkunde 1937: 162.

Szinonimák
Szinonimái nincsenek.

Etimológia
A
Blossfeldia tudományos nemzetségnév Harry BLOSSFELD családnevének latinosított változata.

História
index.jpgErich WERDERMANN (1892-1959) német kaktuszszakértő 1937-ben egy új nemzetséget hozott létre e nagyon apró termetű, addig ismeretlen kaktusz számára. A nemzetséget - érdemei elismeréséül - a növény egyik megtalálójáról, H. Blossfeld német botanikusról nevezte el. Harry BLOSSFELD (1913-) kaktuszgyűjtő volt Dél-Amerikában, itt több új fajt fedezett fel. Dél-amerikai kaktuszmagokból, melyeket saját maga gyűjtött, igen sok növényt nevelt fel, több növény leírója, növényértékesítéssel is foglalkozott. A Blossfeldia nemzetség, az Espostoa blossfeldiorum (ezt szintén ő gyűjtötte be) és a Mammillaria blossfeldiana viseli a nevét. A közismert német kaktuszmag-kereskedő, Robert BLOSSFELD fia.
A névadó, prof. dr. Erich WERDERMANN (1892-1959) német botanikus előbb a Berlin Botanical Garden felügyelője, később az igazgatója volt, majd Mexikóban, Dél-Amerikában valamint Afrikában terepkutató és több új kaktuszfaj leírója. 1930-ban adta ki a "Blühende Kakteen und andere sukkulente Pflanzen" (Virágzó kaktuszok és más szukkulens növények), 1933-ban pedig a "Brasilien und seine Säulenkakteen" (Brazília és oszlopkaktuszai) című könyveit. 1931-ben jelent meg a Curt BACKEBERGgel közösen írt "Neue Kakteen" (Új kaktuszok) című kiadványuk. WERDERMANN a szerzője a "Meine Kakteen" (Az én kaktuszaim) c. munkának is.

Habitus
A
Blossfeldia monotipikus nemzetség. A nemzetségre jellemző alaki leírás ezért megegyezik az egyetlen fajra is, így az erre vonatkozó információ "A fajjal kapcsolatos ismeretek" "Habitus" résznél találhatók meg.
Megjegyzés
Annak ellenére, hogy monotipikus ez a nemzetség, a korábbi szakirodalmi publikációkban kissé eltér a nemzetségre és a fajra vonatkozó alaki ismertetés. Ez azzal magyarázható, hogy a korábbi rendszerek a külső megjelenésbeli viszonylag kis eltéréseik ellenére is több fajt, változatot is elismertek, és ez magával vonta a tágabb paraméterek és jellemzők szélesebb skálájának alkalmazását a nemzetségre, és szűkebb értékeket a taxonokra. Megtartva és összevonva a korábbi taxonok paramétereit és fő jellemzőit, így még átfogóbb, jellegzetesebb, érdekesebb és színesebb információt kapunk e pöttöm növényről.

Élőhely
Dél-Amerikában Argentína északi és Bolívia déli területein az Andokban 1200-3600 m magasságban őshonos ez a monotipikus törpekaktusz nemzetség. Vadon függőleges sziklafalak mélyedéseiben, repedéseiben összegyűlt agyagos közegben él. Bővebb információ a faj ismertetésénél található.


Írta: Kiss Csaba

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.